MYTHS & FACTS OVER HAAR

FACTCHECKERS & MYTHBUSTERS

Wordt je haar gezonder van het 100 stroken per dag te borstelen? Betekent een schilferige hoofdhuid roos? Kan je haar wennen aan een shampoo waardoor die stopt met werken? Wij zetten vijf veel voorkomende haarmythes op een rijtje en vertellen je of ze waar zijn of niet. Dus pak je pen en papier - het is tijd om haarnotities te maken.

EEN AANTAL LEUKE HAARWEETJES:

» Je hebt gemiddeld 120.000 haren op je hoofd.
» Mensen verliezen gemiddeld 60 tot 100 haren per dag.
» Een haar leeft 2 tot 7 jaar.
» Na je beenmerg is haar het snelste wat groeit in je lichaam.
MYTHE #1: JE HAAR GROEIT SNELLER WANNEER JE HET VAKER KNIPT
Er is ons allemaal wel eens verteld dat het regelmatig knippen van je haar het sneller doet groeien. Wij zijn hier om je te vertellen dat je op een dwaalspoor bent gezet. Hoewel het trimmen van je haar het er zeker dikker en gezonder uit laat zien, omdat je de dunne, gespleten haarpunten wegknipt, zorgt het knippen van je haar niet voor een snellere haargroei. Je haar groeit immers vanuit de haarfollikels in je hoofdhuid. Er komt niet telkens een langer stukje bij onderaan het haar. Maar laat dat je kappersbezoek niet uitstellen! Het maakt je haar wel gezonder en elastischer en dat is natuurlijk iets wat iedereen wilt.
MYTHE #2: SCHILFERIGE HOOFDHUID? DAN HEB JE LAST VAN ROOS!
Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Merk je witte schilfers op je zwarte kledij? Grijp dan niet automatisch naar je bus Head & Shoulders (we smeken het je), maar neem even de tijd om te evalueren. Anti-roos shampoos kunnen het jeukerige gevoel en de schilfers namelijk verergeren, omdat deze de huid uitdrogen. De schilfers die je ziet wijzen vaak op een te droge hoofdhuid die nood heeft aan hydratatie en exfoliatie. Dit kan - net zoals haarverlies - seizoensgebonden zijn. Onze boodschap: wacht even af vooraleer je een anti-roos shampoo aan je winkelmandje toevoegt en hydrateer en exfolieer je hoofdhuid eerst grondig. Hoogstwaarschijnlijk zullen de schilfers en de jeuk na een tijdje weer verdwijnen.
MYTHE #3: HAAROLIE MAAKT JE HAAR VET
Olie op je haar aanbrengen lijkt een gek idee, maar een haarolie zal je haar er glanzend doen uitzien zonder het vet te maken - geloof ons maar. Het gebruiken van een olie op de lengtes en uiteinden van je haar voedt het niet alleen, maar maakt het ook gezonder en glanzender. Wanneer je de olie echter te veel op je hoofdhuid aanbrengt, zal deze er wel voor zorgen dat je haar vet wordt. Het zijn namelijk de uiteinden die de voeding het meeste nodig hebben. PS: A little goes a long way, omdat een olie zo krachtig is, heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om je haar zijn glans weer terug te geven.
MYTHE #4: DOOR STRESS WORDT JE HAAR GRIJS
De kleur van je haar wordt bepaald door een pigment dat melanine heet. Haar wordt grijs wanneer die melanine is uitgeput en er dus geen pigment meer in je haar zit. Van zodra een haarzakje haar produceert, is de kleur vastgelegd. Naarmate je ouder wordt produceren deze haarzakjes minder kleur en zal je haar dus grijs worden. Goed nieuws dus, stress maakt je haar niet sneller grijs. Stress kan er echter wel voor zorgen dat je haar dunner wordt en sneller uitvalt.
MYTHE #5: JE HAAR SPOELEN MET KOUD WATER IS GEZONDER
Als we social media moeten geloven is je haar met koud water wassen het geheim tot glanzend haar, maar is dit ook echt zo? Na een uitgebreide Google zoektocht waren we niet veel wijzer geworden, dus zijn we zelf aan de slag gegaan. We ondervonden dat er voordelen verbonden zijn aan zowel wassen met warm als met koud water. Zo verwijdert wassen met warm water beter onzuiverheden. Wassen met koud water is dan weer goed voor de bloedcirculatie. We hebben dus geen duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ voor je, wij raden aan om het zelf even uit te testen.

ONZE FAVORIETEN VOOR HET HAAR

HAIR RITUEL BY SISLEY REVITALIZING SMOOTHING SHAMPOO €58,05

ORIBE SIGNATURE MOISTURE MASQUE €69

CHRISTOPHE ROBIN REGENERATING SERUM €39

MEER ARTIKELS OM TE ONTDEKKEN